Διαχείριση του στρες: Μαθήματα από πιλότο μαχητικού

Πώς οι πιλότοι μαχητικών αναπτύσσουν την ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα που χρειάζονται για να διαπρέψουν στο απαιτητικό τους επάγγελμα; Ο Πτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης εξηγεί.

Το επάγγελμα του πιλότου μαχητικών αεροσκαφών είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους. Αυτοί οι πιλότοι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση εξαιρετικά περίπλοκων και απαιτητικών αποστολών, συχνά υπό έντονη σωματική και συναισθηματική πίεση.

Για να προετοιμαστούν για αυτόν τον απαιτητικό ρόλο, οι πιλότοι μαχητικών υποβάλλονται σε εκτεταμένη εκπαίδευση που περιλαμβάνει αυστηρή φυσική προετοιμασία, προσομοιώσεις πτήσης και τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Μαθαίνουν πώς να διατηρούν την εστίαση και τη συγκέντρωση σε καταστάσεις υψηλής πίεσης, να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και να παραμένουν ήρεμοι κάτω από ακραίο στρες.

Σχετικά με τον Πτέραρχο (Ι) ε.α. Κωνσταντίνο Ιατρίδη:

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ιατρίδης γεννήθηκε στην Ξυλαγανή Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης το 1954 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1977 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Διαθέτει πάνω από 4.000 ώρες πτητικής εμπειρίας σε μαχητικά Αεροσκάφη F-4 Φάντομ και σε εκπαιδευτικά Αφη και πολλές ώρες σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες με Τουρκικά Αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Έχει μία εγκατάλειψη με αεροσκάφος F-4 ΦΑΝΤΟΜ κατά τη διάρκεια νυχτερινών χαμηλών αναχαιτήσεων, όταν αυτό πήρε φωτιά και στους δυο κινητήρες.

Έχει μεγάλη Επιτελική και Διοικητική εμπειρία. Έχει διοικήσει Σμηναρχίες Μάχης, Πτέρυγες Μάχης και μεγάλους Σχηματισμούς. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Αεροπορίας, Διοικητής στη Σχολή Ικάρων, Α’ Κλαδάρχης (επιχειρησιακός) στο ΓΕΕΘΑ και Διοικητής στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Έχει εκπαιδευτεί στα κυριότερα επιχειρησιακά και επιμορφωτικά Σχολεία της Π.Α, στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου, στο Σχολείο Προσανατολισμού επιτελών του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και στο σχολείο Αξιωματικών Επιτελών (SOS) στην Αμερική.

Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ και Διευθυντής Πληροφοριών και Ασφάλειας στο ΓΕΑ. Υπηρέτησε ως Αεροπορικός Ακόλουθος στις ΗΠΑ. Έχει μετεκπαιδευτεί και του έχουν απονεμηθεί Διπλώματα οικονομικών και Πολιτικών επιστημών, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Προβολής της Ελληνικής οικονομίας και Πτυχίο Πολιτικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΔΑΞ). Αποστρατεύθηκε το 2011 (μετά από 38 χρόνια ενεργού υπηρεσίας) και του απονεμήθηκε με ΠΔ, ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή ΔΑΥ.

ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ:

  • Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας μετά από Πανελλήνιες εκλογές.
  • Μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.
  • Γενικός Γραμματέας της ΚΙΒΩΤΟΥ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (επιμορφωτικός φορέας).
  • Αντιπρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος.
  • Είναι Μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ).
  • Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ξυλαγανιωτών Αθηνών.
  • Είναι Αμυντικός Αναλυτής με πολλές παρουσίες σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, σχετικά με τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.

Μια παραγωγή του Talking Science® © 2023

Κάντε κύλιση στην κορυφή