Ο παράγοντας της αντιστροφής

Τι είναι ο παράγοντας της αντιστροφής στο αντικείμενο της διαχείρισης των καινοτομιών και πως μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη επιτυχημένης τεχνολογικής στρατηγικής; Ο ειδικός εταιρικής καινοτομίας Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος εξηγεί.

Πηγές: 1) Στην κβαντομηχανική, η ολοκληρωτική αρχή δηλώνει: «Ό,τι δεν απαγορεύεται είναι υποχρεωτικό». Οι φυσικοί, συμπεριλαμβανομένου του Murray Gell-Mann, δανείστηκαν αυτή την έκφραση, και τη σατιρική αναφορά της στον ολοκληρωτισμό, από τη λαϊκή κουλτούρα των αρχών του εικοστού αιώνα (Wikipedia).

2) Ο παράγοντας της αντιστροφής | Technical Innovation, Sanjay Sarma, Massachusetts Institute of Technology

Μια παραγωγή του Talking Science ©2022

Βίντεο: Τάσος Φωκάς Ήχος: Σίμος Λαζαρίδης

*Η βιντεοσκόπηση έγινε στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τον Δρ Φώτη Φιλιππόπουλο:

Ο Δρ. Φώτης Φιλιππόπουλος είναι ειδικός εταιρικής καινοτομίας με επαγγελματικό αποτύπωμα ως σύμβουλος, ερευνητής, καθηγητής, και ομιλητής σε 16 χώρες, σε 5 ηπείρους και επίσης είναι ο ιδρυτής του Talking Science. Διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής Industrial Skills στη διδακτορική σχολή του PoliMi, καθώς και καινοτομίας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. To ’17 βραβεύτηκε με έπαινο στα European Association Awards (Βρυξέλλες) για έρευνα η οποία καταχωρήθηκε και στο HEC Montréal CoopGateway, ενώ προ 15-ετίας υπήρξε και ένας από τους πρωτοπόρους του Νευρομάρκετινγκ με fMRI, σε διεθνές επίπεδο.

Είναι απόφοιτος ’06 (Blue Book DG RTD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου σήμερα είναι εμπειρογνώμονας για την καινοτομία (EASME & DG GROW). Κατέχει Διδακτορικό ’13 (Construct Systems) από το UoG B-School από όπου είναι και αριστούχος απόφοιτος Master ’03 με Distinction, και έχει εκπαιδευτεί στη στρατηγική και καινοτομία στο ΜΙΤ. Με το ΜΙΤ έχει συνεργαστεί εθελοντικά ως μέντορας και αξιολογητής σε πληθώρα προγραμμάτων όπως το MIT Solve και ΜΙΤ EF. Στην παγκόσμια σκηνή έχει μιλήσει πολλές φορές στα κορυφαία φόρουμ του είδους τους, όπως ενδεικτικά στο ISCOOP ’16 (Κεμπέκ), WCUC ’17 (Βιέννη) και ALC ’21 (Σεούλ).

Κάντε κύλιση στην κορυφή