Ερευνητές στο ETH Zurich ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της γνησιότητας εγγράφων και άλλων αντικειμένων. Αποσπάσματα από το μητρώο αναγκαστικής είσπραξης της Πόλης της Ζυρίχης καθιστώνται αποδεδειγμένα μη πλαστογραφήσιμα ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος.
Εν συντομία
- Η εφαρμογή της Thenti, spin-off του ETH, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση φυσικών εγγράφων. Οποιεσδήποτε αποκλίσεις από το πρωτότυπο εμφανίζονται άμεσα στην οθόνη.
- Η Thenti διεξάγει πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με την πόλη της Ζυρίχης. Από εδώ και στο εξής, τα αποσπάσματα μητρώου είσπραξης χρεών από τα γραφεία είσπραξης χρεών της πόλης μπορούν να ελεγχθούν για γνησιότητα.
- Σύντομα, η εφαρμογή θα μπορεί επίσης να ελέγχει την γνησιότητα τρισδιάστατων αντικειμένων όπως πολυτελή ρολόγια.
Ακριβά ρολόγια, τραπεζικά έγγραφα, πτυχία και επίσημα έγγραφα: υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πλαστογραφηθούν και ακόμη περισσότεροι λόγοι για να γίνει αυτό. Ερευνητές από την ομάδα Ασφάλειας Πληροφοριών υπό τον David Basin ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone για να βάλουν φρένο στους πλαστογράφους. Ενώ η αρχή είναι απλή, η τεχνολογία πίσω της είναι πολύπλοκη. Ο οργανισμός που εκδίδει ένα έγγραφο το εφοδιάζει με κωδικό QR, αποθηκεύει το πρωτότυπο σε κρυπτογραφημένη μορφή σε διακομιστή και στέλνει ένα αντίγραφο στον παραλήπτη. Όποιος επιθυμεί να ελέγξει την γνησιότητα του εκτυπωμένου εγγράφου, στη συνέχεια, ανοίγει την εφαρμογή επαλήθευσης του οργανισμού, σαρώνει τον κωδικό QR και φιλμάρει το έγγραφο μέχρι η εφαρμογή να δώσει το πράσινο φως. Αυτό διαρκεί συνήθως λίγο περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Η εφαρμογή συγκρίνει τις μεμονωμένες εικόνες της αλληλουχίας λήψης με το πρωτότυπο και επισημαίνει οποιεσδήποτε αλλαγές, ακόμη και τις πιο μικρές, σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη. Για λόγους προστασίας δεδομένων, το φιλμαρισμένο έγγραφο δεν αποθηκεύεται στο smartphone. Η πρόκληση για τους ερευνητές ήταν να διασφαλίσουν ότι εμφανίστηκαν μόνο σχετικές διαφορές και όχι πράγματα όπως λεκέδες καφέ, τσακίσεις ή φθαρμένα κομμάτια χαρτιού. Η εφαρμογή λειτουργεί επίσης εάν κάποιος κινηματογραφήσει απευθείας μια σαρωμένη έκδοση του εγγράφου στην οθόνη του υπολογιστή.
Ψηφιακή επικύρωση για τον πραγματικό κόσμο
Παρά όλες τις υποσχέσεις στο παρελθόν, η τεχνολογική πρόοδος δεν οδήγησε στο γραφείο χωρίς χαρτί. «Ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος αλληλοσυμπληρώνονται», λέει ο Martín Ochoa, επικεφαλής συγγραφέας του υποκείμενου ερευνητικού άρθρου. «Σήμερα η επικύρωση ψηφιακών εγγράφων είναι πολύ ανεπτυγμένη. Επομένως, μας φάνηκε απολύτως λογικό να επεκτείνουμε τις αρχές της ψηφιακής επικύρωσης στον φυσικό κόσμο.» Προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνολογία, ίδρυσε την ETH spin-off thenti μαζί με τον David Basin. «Το χαρτί είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου», προσθέτει ο Basin. «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κωδικοί QR και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που συγχωνεύουν τους δύο τομείς μεταξύ τους.» Επομένως, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τεχνολογίες επικύρωσης που να αποδίδουν δικαιοσύνη και στους δύο τομείς. Η ανάγκη υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ένα λεγόμενο «εργοστάσιο πτυχίων» πούλησε περισσότερα από 200.000 πλαστογραφημένα ψευδοακαδημαϊκά πιστοποιητικά για περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μόνο το 2015.
Πιλοτικό πρόγραμμα στη Ζυρίχη αποσκοπεί στην προστασία αποσπασμάτων από το μητρώο αναγκαστικής είσπραξης.
Η Πόλη της Ζυρίχης γνωρίζει επίσης αυτό το πρόβλημα. Οποιοδήποτε άτομο στην Ελβετία που επιθυμεί, για παράδειγμα, να νοικιάσει διαμέρισμα ή να μισθώσει αυτοκίνητο, θα του ζητηθεί γενικά απόσπασμα από το μητρώο αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν έχουν κινηθεί διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης εναντίον του συγκεκριμένου ατόμου τα τελευταία πέντε χρόνια. Επειδή όσοι έχουν εγγραφή πρέπει να αναμένουν σημαντικά μειονεκτήματα, η πλαστογραφία εγγράφων είναι ένα συνηθές φαινόμενο. Επομένως, μόνο τα γραφεία αναγκαστικής είσπραξης της Πόλης της Ζυρίχης λαμβάνουν αρκετά αιτήματα την ημέρα σχετικά με το αν οι πληροφορίες που υποβάλλονται είναι πλαστογραφημένες, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος. Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό για τους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί και περιττά έξοδα για τα γραφεία αναγκαστικής είσπραξης καθώς και υψηλά κόστη και έξοδα για τις αρχές δίωξης και τα δικαστήρια.
«Όταν ακούσαμε για την τεχνολογία, καταλάβαμε αμέσως ότι αυτό ήταν κάτι που ήταν πιθανό ενδιαφέρον για εμάς», λέει η Alejandra Itel, Οργανωτική και Διευθύντρια Έργων Πληροφορικής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζυρίχης: «Από τη μια πλευρά, επειδή θα μπορούσε να λύσει ένα ακριβό πρόβλημα για εμάς και, από την άλλη, γιατί θα μας επέτρεπε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας». Τα γραφεία επιβολής οφειλών εκδήλωσαν αμέσως το ενδιαφέρον τους και θα εφαρμόσουν τη λύση από τον Μάρτιο του 2024. Εάν ο πιλότος αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι τομείς εφαρμογής στην πόλη. Περαιτέρω γραφεία επιβολής του χρέους σε όλη την Ελβετία αναμένεται σύντομα να αναπτύξουν τη νέα τεχνολογία.
Τα τρισδιάστατα αντικείμενα μπορούν επίσης να ελεγχθούν
Η έρευνα στην οποία βασίζεται η εφαρμογή χρηματοδοτείται από το Centre for Cyber Trust του Ιδρύματος Werner Siemens. Ο Δήμος της Ζυρίχης υλοποιεί το πιλοτικό έργο και χρησιμοποιεί την εμπειρία του για να υποστηρίξει την τελική ανάπτυξη της λύσης. Το επιχειρηματικό μοντέλο thenti προβλέπει δωρεάν χρήση της εφαρμογής για έναν δεδομένο αριθμό επιταγών, μετά τον οποίο πρέπει να καταργηθεί μια συνδρομή. «Ελπίζουμε φυσικά ότι το παράδειγμα της πόλης της Ζυρίχης προσελκύει περαιτέρω ενδιαφερόμενα μέρη», λέει ο Martín Ochoa. Η ομάδα εργάζεται ταυτόχρονα για περαιτέρω πιθανές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η εφαρμογή σύντομα όχι μόνο θα μπορεί να εντοπίζει διαφορές με δισδιάστατα έγγραφα αλλά και με τρισδιάστατα αντικείμενα. Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτρέψει στους κατασκευαστές ρολογιών πολυτελείας να καταχωρίσουν τα προϊόντα τους στο σύστημα, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να συγκρίνουν το ρολόι τους με τα καταχωρημένα δείγματα και έτσι να εξαλείψουν κάθε πλαστογραφία. «Ακόμη και τα προϊόντα κορυφαίας ακρίβειας και ποιότητας εμφανίζουν μικρές ιδιομορφίες που το σύστημά μας είναι σε θέση να αναγνωρίσει», υπόσχεται ο David Basin.
Aναδημοσίευση άρθρου του Markus Gross 26.03.2024 στο ETH News. Link to original article >
Πηγή: Ochoa, M., Toro-Pozo, J., Basin, d. SealClub: Computer-aided Paper Document Authentication. https://arxiv.org/pdf/2210.07884.pdfcall_made