Αθήνα | Βανκούβερ | Βαρκελώνη | Βιέννη | Βοστώνη | Βρυξέλλες | Θεσσαλονίκη | Κρέσεντ Σίτι | Λισαβόνα | Λονδίνο | Λουκέρνη | Μιλάνο | Μπογκοτά | Μπραζίλια | Ναϊρόμπι | Πάφος | Πόλη του Κεμπέκ | Ρίο Ντε Τζανέιρο | Ρόδος | Σεούλ | Φρανκφούρτη
Ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος είναι ειδικός εταιρικής καινοτομίας με επαγγελματικό αποτύπωμα ως σύμβουλος, ερευνητής, καθηγητής, και ομιλητής σε 16 χώρες, σε 5 ηπείρους και επίσης είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας του Talking Science®.
Διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής Industrial Skills στη διδακτορική σχολή του Politecnico di Milano, καθώς και καινοτομίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. To 2017 βραβεύτηκε με έπαινο στα European Association Awards στις Βρυξέλλες για παγκόσμια έρευνα στο αντικείμενο της Επαυξημένης Συνεργατικής Οικονομίας, η οποία καταχωρήθηκε στο HEC Montréal Coop Gateway, ενώ προ 15-ετίας υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Νευρομάρκετινγκ με χρήση fMRI (Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία), σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι απόφοιτος ’06 του επίσημου προγράμματος πρακτικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εμπειρογνώμονας για την καινοτομία (EASME) ενώ για το διάστημα 2019-2021 διετέλεσε ως σύμβουλος στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία (DG GROW).
Είναι μέλος καινοτομίας του δικτύου MIT J-WEL (StartSmart CEE και StartSmart SEE) καθώς και σε διάφορα προγράμματα του MIT που σχετίζονται με την καινοτομία, όπως το MIT Solve, το MIT Engineering Health Equity Hackathon και το εργαστήριο Solveathon.
Στην παγκόσμια σκηνή, ως εμπειρογνώμονας και στοχαστής έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και παρουσιάσεις στα κορυφαία παγκόσμια φόρουμ και κλαδικές συνόδους κορυφής του είδους τους, όπως ενδεικτικά στο International Summit of Cooperatives 2016 στην Πόλη του Κεμπέκ, το World Credit Union Conference 2017 στη Βιέννη, το Asian Leadership Conference 2021 στη Σεούλ, καθώς και σε εμβληματικούς χώρους συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, του Μουσείου του ΜΙΤ στη Βοστώνη, και του Μνημείου JK στην Μπραζίλια.
Ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος ίδρυσε την πλατφόρμα του Talking Science® το Δεκέμβριο του 2022, με στόχο την εξέλιξη της επικοινωνίας της επιστήμης και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας. Προέρχεται από το χώρο της εταιρικής καινοτομίας και έρευνας με 20-ετή πορεία και επαγγελματικό αποτύπωμα ως σύμβουλος, ερευνητής, καθηγητής και ομιλητής σε 17 χώρες, σε 5 ηπείρους. Διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής Industrial Skills στη διδακτορική σχολή του Politecnico di Milano, καθώς και καινοτομίας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Το Φεβρουάριο του 2017 στις Βρυξέλλες, βραβεύτηκε με έπαινο για Καλύτερη Παροχή Έρευνας και Πληροφόρησης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία European Association Awards, για την παγκόσμια έρευνα που εκτέλεσε υπό την αιγίδα των κορυφαίων ομίλων Desjardins (Καναδάς), Sicoob (Βραζιλία) και DZ Bank (Γερμανία) στο αντικείμενο της Επαυξημένης Συνεργατικής Οικονομίας και για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Λαϊκών Τραπεζών στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 110 Συνεταιρισμών από 18 κλάδους και 47 χώρες. Η έρευνα μεταφράστηκε σε 6 γλώσσες και περιλαμβάνεται και στο CoopGateway του HEC Montréal τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου για τους Συνεταιρισμούς και τις Κοινοπραξίες.
Το Νοέμβριο του 2017 του ανατέθηκε ο τιμητικός ρόλος της παρουσίασης ως “Master of Ceremony” του Ευρωπαϊκού Βραβείου Συνεταιριστικής Καινοτομίας EACI Awards, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τα EACI Awards διεξήχθησαν στα πλαίσια του διεθνούς Προεδρικού Επιχειρηματικού Forum της Cogeca, του κορυφαίου και αναγνωρισμένου από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως κύριο αντιπροσωπευτικό όργανο και εκπρόσωπος του συνόλου των γεωργικών και αλιευτικών συνεταιρισμών της Ε.Ε.
Είναι απόφοιτος ’06 (Blue Book Stagiaire στο τμήμα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – RTD) του επίσημου προγράμματος πρακτικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους στον κόσμο. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμονας για την καινοτομία (EASME) ενώ για το διάστημα 2019-2021 διετέλεσε ως σύμβουλος στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία (DG GROW).
Από τα τέλη του 2006 έως το 2012 πρωτοπόρησε στον κλάδο της έρευνας συμπεριφοράς καταναλωτή, ως συνιδρυτής της Delphi, ενός εκ’ των πρώτων παγκοσμίως ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων συμπεριφοράς καταναλωτή, με τη χρήση Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI) σε συνεργασία με τη Euromedica Εγκέφαλος Χαλανδρίου. H διεθνής βιβλιογραφία της εποχής (Roullet, B και Droulers, O., 2010 | Σελ: 198) συμπεριέλαβε τη Delphi στη λίστα των κύριων εταιρειών νευρομάρκετινγκ στον κόσμο.
Το 2009 – 2010 διετέλεσε ως συνεπικεφαλής της οργάνωσης και εκτέλεσης της σχεδιαστικής φάσης του AB Greenstore, του πρώτου Ελληνικού οικολογικού και πολλές φορές βραβευμένου καταστήματος της ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σταμάτα Αττικής, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 26/10/2010.
Το 2012 μετεξέλιξε τη Delphi σε διεθνές εργαστήριο εταιρικής καινοτομίας εν ονόματι Shakesteer. Συνολικά, περισσότερα από 600 ανώτατα διοικητικά στελέχη από 85 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 37 χώρες, έχουν συμμετάσχει αυτοπροσώπως σε μελέτες και έρευνες του εργαστηρίου που διατηρούσε από το 2012 έως το 2018.
Το 2016, ταυτόχρονα διετέλεσε ως επικεφαλής καινοτομίας (CIO) σε επενδυτικό όμιλο στο City του Λονδίνου καθώς και ως μέλος της ομάδας και εμπνευστής της στρατηγικής “Κοινωνικής Καινοτομίας” του The Next Initiative Project (TNI, 2015 – 2016) στη Makalulu, της Ζάμπια. Το ανθρωπιστικό έργο TNI στόχευε στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών κατά τη μετάβαση τους από τη δευτεροβάθμια στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω καινοτόμου αρχιτεκτονικής συν-διαβίωσης, συνεργατικών χώρων εργασίας και δέσμευσης των ενοίκων/μαθητών σε ένα πλαίσιο “Σχεδιασμού Ζωής” που ονομάζεται “My Life Plan”.
Ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος κατέχει Διδακτορικό (Business – Construct Systems Research, PhD) από το University of Greenwich στο Λονδίνο από όπου είναι και αριστούχος απόφοιτος Master ’03 με τιμητική διάκριση Distinction και την υψηλότερη βαθμολογία στη σχολή του. Επίσης είναι εκπαιδευμένος στη Στρατηγική και Καινοτομία, την Ηγεσία Τεχνολογικής Καινοτομίας, την Αναπτυξιακή Oικονομική καθώς και πιστοποιημένος διδάσκων Καινοτομίας και Eπιχειρηματικότητας από το Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Επιπλέον, είναι μέλος καινοτομίας του δικτύου MIT J-WEL (StartSmart CEE και StartSmart SEE) καθώς και σε διάφορα προγράμματα του MIT που σχετίζονται με την καινοτομία, όπως το MIT Solve, το MIT Engineering Health Equity Hackathon και το εργαστήριο Solveathon, που συνδιοργανώθηκε από τα MIT Solve και HP’s Girls Save the World. Το Δεκέμβριο του 2019 έγινε αναφορά στο πρόσωπο του, στην ετήσια έκθεση του κέντρου επιχειρηματικότητας του ΜΙΤ (Σελ. 4) από τον γενικό διευθυντή του κέντρου, αναφερόμενος στο θετικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής εκπαίδευσης που προσφέρει το ΜΙΤ στη ζωή και καριέρα των μαθητών.
Στην παγκόσμια σκηνή, ώς εμπειρογνώμονας και στοχαστής έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και παρουσιάσεις στα κορυφαία παγκόσμια φόρουμ και κλαδικές συνόδους κορυφής του είδους τους, όπως ενδεικτικά στο International Summit of Cooperatives 2016 στην Πόλη του Κεμπέκ, το World Credit Union Conference 2017 στη Βιέννη, το Asian Leadership Conference 2021 στη Σεούλ, καθώς και σε εμβληματικούς χώρους συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, του Μουσείου του ΜΙΤ στη Βοστώνη, του κάστρου του Montabaur στη Φρανκφούρτη και του Μνημείου JK στην Μπραζίλια.
Οι συσσωρευμένες εμπειρίες, γνώσεις και εργαλειοθήκη που αποκόμισε από τη 20-ετη του πορεία αποτέλεσαν και τη βάση για τη δημιουργία της σχολής Curious, Inc. την οποία ίδρυσε το 2018 με αποστολή να διδάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες και τα στελέχη διοίκησης μπορούν να γίνουν ανεξάρτητοι στοχαστές και δημιουργοί, εμπνεόμενοι από την επιστήμη της διαχείρισης των καινοτομιών. Από τον Δεκέμβριο του 2022, η Curious, Inc. αποτελεί τμήμα της πλατφόρμας του Talking Science®.
Mairead McGuinness, Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (Κέντρο), Czesław Adam Siekierski, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά) και Φώτης Φιλιππόπουλος (Δεξιά).
Στιγμιότυπο αμέσως μετά την παρουσίαση της παγκόσμιας βραβευμένης έρευνας μου με European Association Award, για την επαυξημένη συνεργατική οικονομία στο World Credit Union Conference 2017 στη Βιέννη. Monique F. Leroux (Αριστερά), Πρόεδρος Investissement Québec, πρώην Πρόεδρος του Καναδικού ομίλου Desjardins 2008 – 2016 και της International Co-operative Alliance, Φώτης Φιλιππόπουλος (Κέντρο Αριστερά). Marco Aurélio Borges de Almada Abreu (Κέντρο Δεξία), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Βραζιλιάνικου ομίλου Sicoob, και Andrea Karner (Δεξιά), Πρώην Γενική Γραμματέας της CIBP (Βέλγιο).
Στιγμιότυπο αμέσως μετά την παρουσίαση μιας έρευνας μου στα στελέχη της Sicoob, μέσα στο μοναδικής αρχιτεκτονικής Memorial JK στην Μπραζίλια. Η φωτογραφία απαθανατίζει μια μοναδική στιγμή με τα εξέχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του βραζιλιάνικου ομίλου Sicoob, το μεγαλύτερο συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βραζιλίας με περισσότερους από 4,2 εκατομμύρια συνεταιρισμούς.
Βράβευση για Καλύτερη Παροχή Έρευνας και Πληροφόρησης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία European Association Awards 2017, για την παγκόσμια έρευνα στο αντικείμενο της Επαυξημένης Συνεργατικής Οικονομίας για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Λαϊκών Τραπεζών στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 110 Συνεταιρισμών από 18 κλάδους και 47 χώρες.
Η έρευνα στηρίχθηκε, χρηματοδοτήθηκε και προωθήθηκε από τους κορυφαίους ομίλους Desjardins (Καναδάς), Sicoob (Βραζιλία) και DZ Bank (Γερμανία), μεταφράστηκε σε 6 γλώσσες και παρουσιάστηκε στις διεθνής συνόδους κορυφής International Summit of Cooperatives 2016 στην Πόλη του Κεμπέκ και World Credit Union Conference 2017 στη Βιέννη. Η έρευνα περιλαμβάνεται στο CoopGateway του HEC Montréal τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου για τους Συνεταιρισμούς και τις Κοινοπραξίες.
Το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη διεθνή συνεταιριστική επιστήμη και τα Συνεταιριστικά Επιστημονικά Ινστιτούτα AGI. Το διεθνές συνέδριο IGT/ICCS 2016 που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο και το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Λουκέρνης (KKL), ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που το AGI έχει πραγματοποιήσει από την ίδρυση του με κοινό που ξεπέρασε τα 1000 άτομα. Το να παρουσιάζεις μια μελέτη σε τόσο μεγάλο και εξειδικευμένο διεθνές κοινό δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Αναμφίβολα μια μοναδική στιγμή στην πορεία μου.
Στιγμιότυπo (κατά τη διάρκεια διαλείμματος) από το στρατηγικό διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χάραξη στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία (CCI) που έλαβε χώρα στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (GROW).
Η παρουσίαση μιας παγκόσμιας έρευνας μου για τον τραπεζικό κλάδο στο διεθνές συνέδριο της CIBP τo 2015 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ήταν η πιο απαιτητική και συναρπαστική επαγγελματική εμπειρία που είχα ποτέ. Χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά για να προετοιμαστώ για αυτό, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τόσο την επαγγελματική όσο και την πνευματική εξέλιξη. Επιπλέον, έπρεπε να ταξιδέψω σε ένα μακρινό μέρος και να αντιμετωπίσω την πρόκληση να παρουσιάσω την έρευνα μου σε ένα κοινό 450 ατόμων από όλο τον κόσμο.
Copyright © 2022-2023 & Talking Science® Trademark™. All rights reserved.