Γενεύη, 25 Ιανουαρίου 2024. Σήμερα το CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για τον εορτασμό της 70ης επετείου του το 2024. Αυτή η χρονιά ορόσημο τιμά την αξιοσημείωτη συμβολή του CERN στην επιστημονική γνώση, την τεχνολογική καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα αναδείξουν το πλούσιο παρελθόν του Εργαστηρίου καθώς και το λαμπρό μέλλον του.
Ενόψει μιας επίσημης τελετής υψηλού επιπέδου την 1η Οκτωβρίου, το προκαταρκτικό επετειακό πρόγραμμα, που καλύπτει ολόκληρο το έτος, προσφέρει μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε όλους τους τύπους κοινού, στο CERN και στα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη του Οργανισμού κράτη και όχι μόνο. Η πρώτη δημόσια εκδήλωση, προγραμματισμένη για τις 30 Ιανουαρίου, θα συνδυάσει την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό και θα περιλαμβάνει μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που θα συζητούν την εξέλιξη της σωματιδιακής φυσικής και τη σημαντική συμβολή του CERN στην προώθηση αυτού του τομέα.
«Τα επιτεύγματα του CERN στα 70 χρόνια της ιστορίας του δείχνουν τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα όταν παραμερίζουμε τις διαφορές μας και επικεντρωνόμαστε στο κοινό καλό».
Fabiola Gianotti, Γενική Διευθύντρια του CERN
Στις 7 Μαρτίου και στις 18 Απριλίου, ειδικές εκδηλώσεις θα παρουσιάσουν τις πρακτικές εφαρμογές της έρευνας της φυσικής υψηλής ενέργειας στην καθημερινή ζωή. Στα μέσα Μαΐου θα δοθεί έμφαση στη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας σε επιστημονικές προσπάθειες, ενώ οι εκδηλώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα διερευνήσουν τα τρέχοντα αναπάντητα ερωτήματα στη σωματιδιακή φυσική και τις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται για μελλοντικές ανακαλύψεις. Από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και εκθέσεις που δείχνουν την έρευνα αιχμής του CERN και την ποικιλομορφία της επιστήμης και των ανθρώπων του, μέχρι πρωτοβουλίες δημόσιας δέσμευσης παγκοσμίως, όλοι θα βρουν κάτι να απολαύσουν σε αυτό το πρόγραμμα.
«Τα επιτεύγματα του CERN στα 70 χρόνια της ιστορίας του δείχνουν τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα όταν παραμερίζουμε τις διαφορές μας και επικεντρωνόμαστε στο κοινό καλό», λέει η Fabiola Gianotti, Γενική Διευθύντρια του CERN. «Μέσα από τους εορτασμούς της 70ης επετείου του CERN, θα δείξουμε πώς, τις τελευταίες επτά δεκαετίες, το CERN ήταν στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής καινοτομίας, ένα μοντέλο κατάρτισης και εκπαίδευσης, συνεργασίας και ανοιχτής επιστήμης και έμπνευση για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η επέτειος είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά: το όμορφο ταξίδι εξερεύνησης του CERN στους θεμελιώδεις νόμους της φύσης και στα συστατικά της ύλης πρόκειται να συνεχιστεί στο μέλλον με νέα, πιο ισχυρά όργανα και τεχνολογίες».
«Αυτή η επετειακή χρονιά είναι για όλους και πρέπει να προσελκύσει και να εμπνεύσει επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλους στο CERN για τις πολλές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, αλλά και τους εορτασμούς στα κράτη μέλη μας, τα συνδεδεμένα κράτη μέλη και όχι μόνο».
Luciano Musa, συντονιστής της 70ης επετείου του CERN
Το CERN ήρθε στη ζωή το 1954, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να επαναφέρει την αριστεία στην επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη και να προωθήσει την ειρηνική συνεργασία στη θεμελιώδη έρευνα. Αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει σπρώξει τα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης και της τεχνολογίας. Καθώς κατασκευάζονταν πιο ισχυροί επιταχυντές και πειράματα, έγιναν θεμελιώδεις ανακαλύψεις και καινοτομίες: μεταξύ άλλων, ο Georges Charpak έφερε επανάσταση στην ανίχνευση με τον αναλογικό θάλαμο πολλαπλών συρμάτων το 1968, τα ουδέτερα ρεύματα ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1970, τα μποζόνια W και Z ανακαλύφθηκαν το 1983. η μέτρηση ακριβείας του μποζονίου Ζ και άλλων παραμέτρων της ηλεκτρασθενούς θεωρίας έγινε τη δεκαετία του 1990 χάρη στον επιταχυντή Μεγάλου Ηλεκτρονίου Ποζιτρονίων (LEP), ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ξεκίνησε το 2009 και το μποζόνιο Χιγκς ανακαλύφθηκε το 2012. Το CERN είναι επίσης η γενέτειρα του Παγκόσμιου Ιστού και έχει δημιουργήσει τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική διάγνωση και θεραπεία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα, το CERN αριθμεί 23 κράτη μέλη, 10 συνδεδεμένα κράτη μέλη και μια ζωντανή κοινότητα 17.000 ατόμων από όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 110 εθνικότητες που εκπροσωπούνται. Επί του παρόντος, το Εργαστήριο φιλοξενεί τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, τον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Με βάση την αξιοσημείωτη κληρονομιά του στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, το CERN στρέφεται ήδη στο μέλλον, ιδίως μελετώντας τη σκοπιμότητα ενός μελλοντικού κυκλικού επιταχυντή.
«Αυτή η επετειακή χρονιά είναι για όλους και πρέπει να προσελκύσει και να εμπνεύσει επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλους στο CERN για τις πολλές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, αλλά και τους εορτασμούς στα κράτη μέλη μας, τα συνδεδεμένα κράτη μέλη και όχι μόνο», λέει ο Luciano Musa, συντονιστής της 70ης επετείου του CERN. «Αυτές οι διεθνείς εκδηλώσεις αποτελούν απόδειξη του αντίκτυπου του CERN στην επιστημονική γνώση, την τεχνολογική ανάπτυξη και την παγκόσμια συνεργασία».
Το CERN απευθύνει πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν σε αυτές τις εμπνευσμένες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν στόχο να υποδαυλίσουν την επιστημονική περιέργεια, να τιμήσουν την επιστημονική πρόοδο και τις συλλογικές προσπάθειες και να υπογραμμίσουν το ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία.
Ελάτε μαζί μας σε αυτή τη χρονιά γιορτής καθώς τιμούμε το ένδοξο παρελθόν μας και διαμορφώνουμε ένα λαμπρό μέλλον για το CERN και την κοινότητά του.
Για τις πλήρεις επετειακές εκδηλώσεις και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του CERN70, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: cern.ch/cern70.
Σχετικά με το CERN
Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, είναι ένα από τα κορυφαία εργαστήρια στον κόσμο για τη σωματιδιακή φυσική. Ο Οργανισμός βρίσκεται στα γαλλοελβετικά σύνορα, με έδρα τη Γενεύη. Τα κράτη μέλη του είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβενία είναι συνδεδεμένα κράτη μέλη στο προ στάδιο της ένταξης. Η Κροατία, η Ινδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ουκρανία είναι συνδεδεμένα κράτη μέλη. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επί του παρόντος καθεστώς Παρατηρητή, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNESCO. Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του JINR αναστέλλεται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου του CERN της 8ης Μαρτίου 2022 και της 25ης Μαρτίου 2022, αντίστοιχα.