Επόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN εξελέγη ο καθηγητής Κώστας Φούντας

Το Συμβούλιο του CERN ανακοίνωσε ότι ο καθηγητής Κώστας Φούντας θα γίνει ο 25ος Πρόεδρός του από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Γενεύη, 30 Σεπτεμβρίου 2024. Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο του CERN εξέλεξε τον Καθηγητή Κώστα Φούντα ως τον 25ο Πρόεδρό του, για περίοδο ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης δύο φορές, με εντολή που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα αναλάβει τη θέση του καθηγητή Eliezer Rabinovici, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στα τέλη Δεκεμβρίου.

© 2024 CERN Καθηγητής Κώστας Φούντας 25ος Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN. (Εικόνα: CERN)

«Ο καθηγητής Φούντας είναι ένας πειραματιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος έχει παίξει βασικούς ρόλους στη συνεργασία CMS στο LHC και επίσης στην πρώην συνεργασία του ZEUS στο DESY στη Γερμανία. Ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του CERN από το 2022, ο επαγγελματισμός και οι συμβουλές του έχουν ωφελήσει πολύ τις συζητήσεις και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός Πρόεδρος σε αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Οργανισμού», δήλωσε ο καθηγητής Eliezer Rabinovici, νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο καθηγητής Φούντας είναι καθηγητής φυσικής και επικεφαλής της ομάδας φυσικής υψηλών ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 1989, μελετώντας την παραγωγή νετρίνων στο Tevatron, εργάστηκε στην ηλεκτρονική συλλογή δεδομένων για το πείραμα CCRF του Fermilab. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και εργάστηκε στο σύστημα σκανδάλης του πειράματος ZEUS στο DESY. Το 2000, ξεκίνησε να εργάζεται στο Imperial College του Λονδίνου και εντάχθηκε στη συνεργασία CMS όπου, μεταξύ πολλών ρόλων, ανέλαβε την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Global Calorimeter Trigger. Η ομάδα του ανέπτυξε επίσης το πρώτο μοντέλο της σκανδάλης κομματιού CMS. Αργότερα, με έδρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέπτυξε και κατασκεύασε το CMS Barrel Muon Track Finder χρησιμοποιώντας FPGA αιχμής και τεχνολογίες οπτικής ζεύξης. Στο LHC τα ενδιαφέροντά του για τη φυσική έχουν επικεντρωθεί στις διατομές αεριωθουμένων και στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.

Παράλληλα με την τεχνογνωσία του στην παροχή συστημάτων ανιχνευτών και τη διεξαγωγή φυσικών αναλύσεων, ο καθηγητής Φούντας έχει διατελέσει αρκετούς διοικητικούς ρόλους στο CMS και είναι μέλος πολλών συμβουλίων και συμβουλευτικών επιτροπών. Διορίστηκε Έλληνας επιστημονικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN το 2016 και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου το 2022.

«Η εστίασή μου θα είναι να υποστηρίξω τη Διοίκηση του CERN και τα πειράματα, ώστε να διασφαλίσω ότι ο Υψηλής Φωτεινότητας LHC θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και έγκαιρα. Θα φροντίσω επίσης να γίνουν οι συζητήσεις για το επόμενο μεγάλο έργο στο CERN με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να έχουν φωνή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για το CERN, και ως Πρόεδρος του Συμβουλίου, η δέσμευσή μου θα είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να επιτύχω συναίνεση και να εγγυηθώ το καλύτερο δυνατό μέλλον για τον Οργανισμό», δήλωσε ο καθηγητής Κώστας Φούντας.

Το Συμβούλιο του CERN είναι η ανώτατη αρχή λήψης αποφάσεων του Οργανισμού, που αποτελείται από εκπροσώπους και των είκοσι τεσσάρων κρατών μελών του.

Σχετικά με το CERN:
Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, είναι ένα από τα κορυφαία εργαστήρια στον κόσμο για τη σωματιδιακή φυσική. Ο Οργανισμός βρίσκεται στα γαλλοελβετικά σύνορα, με έδρα τη Γενεύη. Τα κράτη μέλη του είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβενία είναι συνδεδεμένα κράτη μέλη στο προ στάδιο της ένταξης. Η Κροατία, η Ινδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ουκρανία είναι συνδεδεμένα κράτη μέλη. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επί του παρόντος καθεστώς Παρατηρητή, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNESCO. Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του JINR αναστέλλεται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου του CERN της 8ης Μαρτίου 2022 και της 25ης Μαρτίου 2022, αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Κάντε κύλιση στην κορυφή