Για περισσότερα από 25 χρόνια, η έρευνα στη νευρική βάση της κίνησης του χεριού, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρωτοποριακής τεχνολογίας γνωστή ως Διεπαφή Εγκεφάλου-Μηχανής. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Δρ. Νίκος Χατσόπουλος, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που εξάγει ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο, μεταφράζοντας και μετασχηματίζοντας τα σε εντολές κίνησης στο ανθρώπινο σώμα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ανθρώπινη κινητικότητα.
Δείτε την επαναστατική τεχνολογία της Διεπαφής Εγκεφάλου-Μηχανής σε δράση:
Ο σκοπός της πολύχρονης έρευνας είναι η κατασκευή συσκευών που να μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα κίνησης όπως άτομα που έχουν τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη, πάσχουν από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS), που έχουν υποστεί εγκεφαλικό η έχουν ακρωτηριαστεί.
Παλιότερα τοποθετούσαν συστοιχίες ηλεκτροδίων μόνο στον κινητικό φλοιό για την καταγραφή σημάτων, ενώ τώρα η έρευνα έχει αναπτυχθεί για να δίνουν ταυτόχρονα σωματοαισθητικές πληροφορίες στον ασθενή. Εμφυτεύοντας συστοιχίες και στο σωματοαισθητικό φλοιό, τώρα ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί την αφή όταν αγγίζει κάτι μέσω ενός ρομποτικού χεριού.
Cortical Bionics Research Group: https://www.corticalbionics.com/
Μια παραγωγή του Talking Science® © 2023