Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια του ΙΤΕ, σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα «Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού» την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου (Μέγαρο Αχτάρικα – 2ος όροφος), η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Η εκδήλωση θα εστιάσει στην έννοια του χρόνου στις διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας και, πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που προσεγγίστηκε κατά καιρούς από το ανθρώπινο πνεύμα, παραθέτοντας και αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τα ηλιακά ρολόγια και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τα οποία έχουν, εκτός των άλλων, ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.


Ομιλίες:
“Χρόνος ο Πανδαμάτορας”
Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα
“Ο θηρευτής της σκιάς και η κινούμενη γεωμετρία” και επίδειξη ηλιακού ρολογιού
Ανδρέας Γαλανάκης, γλύπτης
“Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Προβλέποντας το μέλλον”
Δρ. Μαγδαληνή Αναστασίου, ερευνήτρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθηγήτρια Φυσικής, Σταυράκειο  Γυμνάσιο Ανωγείων

Συμμετέχει ο Αριστείδης Βούλγαρης, μουσικός και ερασιτέχνης αστρονόμος, με την επίδειξη ενός λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ένα ηλιακό ρολόι θα τοποθετηθεί από τον κ. Γαλανάκη  στον προαύλιο χώρο του  κεντρικού κτιρίου του ΙΤΕ. Τα αποκαλυπτήρια του ρολογιού, θα λάβουν χώρα την ίδια ημέρα,  15 Δεκεμβρίου στις 15:00, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθ. Βασίλη Χαρμανδάρη.

Αφήστε μια απάντηση

Κάντε κύλιση στην κορυφή